top of page
Keresés

Tech szakmákról konyhanyelven: a szoftvermérnök

Ha Te ezt olvasod, jó eséllyel szeretnél tech karrierbe kezdeni, csak épp még nem döntöttél, hogy milyen irányba is indulj el. Nos, ha így van, nem vagy vele egyedül: mostanság több olyan pályakezdés előtt álló nővel beszélgettünk, akik elmondták, hogy szeretnének többet tudni arról, hogy milyen területek vannak az IT-ban.


A “Tech szakmák konyhanyelven” sorozatunkban körbejárjuk a szoftveres projektek legjellemzőbb szerepköreit: melyik miről szól, kinek való, és mit kell tudni ezekhez a szakmákhoz. Mindezt egy recruiter tollából: közérthetően, de azért a legkomolyabb szakmai mélységekre ne itt számítsatok. :)


Kezdjük a legegyértelműbbel!





A szoftvermérnök

De a szoftverfejlesztésnek is rengeteg ága van, és egyáltalán nem mindegy, hogy hol indulunk el. Így, nem tudom megkerülni, hogy ne írjak egy kicsit arról, hogy milyen területeken láttam használni a legnépszerűbb programnyelveket.


Magyarországon a webes (és desktop) projektek backendjét leggyakrabban Java vagy C#/.NET stack-kel fejlesztik. Frontendre a TypeScript a jellemző, Angular vagy React library-kel. A piacon a legnagyobb igény viszont a full stack fejlesztőkre van.


Ha mobilra fejlesztenél, inkább a natív (azaz az adott plaftormra szabott fejlesztés) irányt javasolnám. Cross-platform (Xamarin, Flutter, stb.) fejlesztésekről személy szerint jóval ritkábban hallok. Androidra a Kotlin, iOS-re pedig a Swift nyelvek a nyerők.


A C++ vagy a beágyazott rendszereknél jön szóba, vagy akkor, ha a teljesítmény kritikus tényező. Ilyen lehet egy pénzügyi szimulációkat futtató alkalmazás, egy komolyabb játék, vagy akár egy CAD szoftver. 


És végül az igazi jolly-joker, a Python. A webes fejlesztésektől az adatelemzésen át az etikus hackingig bezárólag mindenre IS használják.


Oké, de mi kell hozzá?

Először is az adott nyelveknek az elsajátítása, amin dolgozni szeretnél. De 2024-ben sajnos ez már nem elég.


A legtöbb cég ma már nem csak olyasvalakit keres, aki le tud programozni egy funkciót, hanem olyat, aki hatékonyan old meg összetett problémákat, és jól karbantartható kódot ír. Az objektumorientált programozás elvei, Clean Code, adatbázis struktúrák, architektúrák, stb. olyan ismeretek, amikre sok cég majdnem annyira szigorúan szűr, mint az adott programnyelvre, amit a munkában használnak.


Ajánljuk mindenkinek, akit…

…tényleg érdekel a fejlesztés. Minden szakmának változnak az aktuális trendjei, de a tech szektorban ez hatványozottan igaz. Akkor leszel sikeres, ha érdekel eléggé ahhoz, hogy rendszeresen utánanézz az újdonságoknak - akár a szabadidődben - , és kamatoztatni tudod az új technológiákat a munkádban.


Egy jó szoftvermérnök emellett kíváncsi is: nem elég, ha valami működik, tudni akarja, hogy hogyan. Örömmel “néz be a motorháztető alá”, és az adott problémához a megfelelő eszközt használja. Ezért is használom inkább a szoftverMÉRNÖK kifejezést, mint a szoftverfejlesztőt.



A magányos kóderek ideje lejárt. Egy szoftveres projekt résztvevői nagyon sok szálon függenek egymástól, ezért akármilyen sablonosan hangzik, a csapatszellem és a jó kommunikációs készség elengedhetetlen ehhez a pályához.


Esetleg túl technikai neked a fejlesztői pálya? Vagy csak még körbenézel, hogy milyen lehetőségeid vannak? A sorozat következő részeiben a tesztelői, üzleti elemzői és UX szakmákról írok majd.


Ha pedig szeretnél hasonló érdeklődésű lányokkal és már a szakmában dolgozókkal beszélgetni, nézz szét a programjaink között, és látogass el az egyik meetupunkra!


27 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page