top of page
Keresés

A STEMsisters ösztöndíjprogramról

Frissítve: márc. 14.

Március végén indítjuk a STEMsisters ösztöndíj programunk következő, tavaszi szemeszterét. Az ösztöndíjasok toborzása már elindult, és ha te is épp azon gondolkozol, hogy jelentkezz-e, ez az írás első sorban neked készült!


Ha pedig még nem hallottál korábban az ösztöndíjról: ez egy 3 hónapos program olyan 16-23 éves nők számára, akik legalább alapszinten tudnak programozni. Ez idő alatt online képzések és egy mentor segítségével elsajátítják egy informatikai szakma alapjait, bepillantást nyernek a legmenőbb tech cégek mindennapjaiba, és elkészítenek egy projektmunkát az adott területen. A végén pedig mindezt prezentálják egymásnak és a mentoroknak.

 

Az alábbiakban összeszedtem a korábbi ösztöndíj programok tanulságait, részben a saját tapasztalataink, részben pedig a korábbi ösztöndíjasok visszajelzései alapján.



Időbeosztás


Bizony, ha belevágsz, intenzív hónapok várnak rád. A program második felében, a projektmunkával simán eltölthetsz akár heti 6-8 órát, és erre még rájönnek a találkozók a mentoroddal, havi találkozók a többi ösztöndíjassal, és a kapcsolattartás a skoolos programkoordinátorral. Persze az idődet magad osztod be, arra figyelünk, hogy ne kelljen emiatt óráról kimaradnod. Így is, az érettségi- zh- vagy vizsgaidőszakban…hát, nem egyszerű.


Ez volt számomra az egyik legfontosabb tanulsága ez előző szemeszternek, ezen  blogbejegyzést is nagyrészt ez inspirálta.


Persze nem várjuk el, hogy hónapokig energiaitallal lefőzött kávén élj. Tisztában vagyunk vele, hogy az ösztöndíj program nem mindig legfontosabb a mentoráltjaink életében, és ez így van jól. Ha 1-1 hét kimarad, semmi gond nincs. Fontos a fejlődés, de azért nem minden áron.


A projektmunka bármi, de bármi lehet


Bár van egy minimum elvárt követelmény, az ösztöndíjasaink különböző tudásszinttel és érdeklődési körrel érkeznek, illetve - ahogy a fentiekből is látszik - eltérő, hogy mennyi időt tudnak beletenni a programba. 


Hallgattunk már olyan mélységű előadást, amiből én - nem technikai emberként - csak a kötőszavakat ismertem, a mentorok meg leesett állal bólogattak, de nem kell mindenkinek “csillagrombolót” fejlesztenie. Készült már nálunk növényrendelős webshop UX design-ja, gépi tanulási módszerek összehasonlító elemzése vagy épp könyvkölcsönző alkalmazás, de minden szemeszterben születik legalább egy elég komoly hacker sztori. 🤐


A legutóbbi programon volt néhány mentor-mentorált páros, akik a projektmunkát folyamatosan finomhangolták a mentorált tudásszintjének- és aktuális ráérésének megfelelően. Nekem ez különösen szimpatikus volt, mert így egyrészt a mentorált kevésbé vállalja túl magát, másrészt a céges fejlesztések is gyakran hasonlóan rugalmasan változnak.





És, hogy mi az, amit igazán ad az ösztöndíj program?


Hogy kinek mi jelenti benne a legnagyobb hozzáadott értéket, az eléggé egyén függő, és többféle választ is hallottunk már erre a kérdésre az ösztöndíjasainktól. Én személy szerint arra vagyok a legbüszkébb, hogy valaki azt írta, hogy “segítettünk neki elhinni, hogy meg tudja csinálni” - még úgy is, hogy ez 99%-ig őt és a mentorát dicséri. 🙂


Ezen visszajelzésekből két dolog jött ki markánsan. Az egyik természetesen maga a megszerzett tudás. Az, hogy te tudod megválasztani, hogy mit szeretnél tanulni, és hogy egy profi, segítőkész szakember áll ehhez a rendelkezésedre, valami olyasmi, amit az iskola nem tud megadni.


A másik pedig a céglátogatások. Ösztöndíjasként akár több alkalommal is beülhetsz valós meetingekre, különböző területek szakértőivel tudsz beszélgetni, és belátást nyerhetsz abba is, hogy milyen nőként az informatikában dolgozni. Így amikor eljön a munkavállalás ideje, már jobban tudod, hogy mire számíthatsz.



Röviden összefoglalva, sok munka van vele, de teljesen testreszabható az igényeidhez, és nagyon megéri! 🙂 Persze nem meséltem mindenről, amiről lehetne, de ezeket láttam a legfontosabbnak. Ki tudja, lehet, lesz még folytatás…


Addig is, gyere el a következő meetupunkra, ahol korábbi ösztöndíjasok mesélnek a (nem csak STEMsisters-es) projektjeikről! Ha pedig kedvet kaptál, további részletekért és a jelentkezésért ide kattints!


80 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page