top of page
Keresés

3 dolog, amit megtudtam a pályakezdő IT-s nőktől




Ezzel a beszámolóval már tartozom magamnak egy ideje. Nagy Dávid vagyok, és tavaly nyáron kezdtem el dolgozni a SKOOL-nál, azzal a küldetéssel, hogy vezessem a STEMsisters programunkat, ahol fiatal nőket segítünk az IT karrierjük beindításában. Előtte tech recruitmenttel foglalkoztam, több graduate toborzást is lezongoráztam, így van egy elég jó elképzelésem, hogy mi fán terem a frissdiplomás.



De ez most valami egészen új. Mert hát se nő, se pályakezdő nem vagyok, és hát az IT-s karrierhez sem kerültem közelebb 100 sornyi Python kódnál. Szóval viszonylag kevés rálátásom van, hogy mi foglalkoztat egy, az első gyakornoki helyét kereső, 22 éves nőt.


Mit tesz ilyenkor a jó HR-es? Hát interjúzik! Körbeírtam a STEMsisters közösségünkön belül, és még több jelentkező is volt, mint amennyivel beszélni tudtam. Ez a bejegyzés pedig kifejezetten az egyikük inspirálta. :)  Beszélgettünk az álláskeresés nehézségeiről, a nők helyzetéről az IT-ban, a jó álláshirdetésről, és még sok másról. És hogy mik jöttek vissza? Íme a 3 fő tanulság.


Pályát kezdeni para.

Oké, de miért? Nos, itt nagyok voltak az egyéni eltérések: 8 interjúból 6 különböző típusú válasz jött vissza. Persze mindenki mondhatott több mindent is, így azért alakultak ki átfedések. 


A legtöbben nem is magát a munkát, hanem az odavezető utat, említették meg. Többen tartottak az állásinterjú folyamattól, de volt, akiben az is kérdéses volt, hogy talál-e egyáltalán gyakornoki munkát. A következő legnagyobb parafaktor a beválás kérdése, azaz “vajon tudok-e eleget az új munkámhoz?”


Dobogós helyen végzett még a kollégák és a vezető személye. 


Pontosabb leírást a projektekről!

Ha az interjúk előtt tőlem valaki azt kérdezte volna, hogy szerintem mit hiányolnak a jelöltek a legjobban az álláshirdetésekből, kapásból rávágtam volna, hogy a fizetést. Úgy tűnik tévedtem.



Az interjúalanyaim legjobban az elvégzendő munka tartalmát hiányolták. Szeretnének többet tudni a projektek céljáról, a stack-ről, és a pontos részfeladatokról. Jó volt látni, hogy ezek a lányok értéket akarnak teremteni a munkahelyükön, és nagyon nem mindegy nekik, hogy mivel töltik el a heti 20-40 órájukat.


Persze azért második helyre bejött a bérezés. És ez teljesen érthető is. Pályakezdőként, minimális interjú gyakorlattal nagyon nehéz belőni a munkánk értékét.


A nőket pozitívan is diszkriminálják.

Egyértelműen visszajött, hogy bizonyos egyetemi tanárok engedékenyebbek a lányokkal. Ez azon túl, hogy feszültséget kelt a fiúk és a lányok között, nem tesz jót a női hallgatók magabiztosságának sem. De előfordulnak beszólogatások, és soviniszta megnyilvánulások is.


A válaszok alapján az egyetemeken markánsabban érezhető a megkülönböztetés, mint a munkahelyeken. Azért még a vállalati életben is van hova fejlődni. A már dolgozó lányok közül többen is említették, hogy úgy érzik, az ő véleményüket kevésbé hallgatják meg a munkahelyükön.


Egy (hosszú) mondatban összefoglalva a beszélgetéseim utáni meglátások: 

Ma egy pályakezdő nő, aki IT szakemberként keres munkát, vagy gyakornoki pozíciót, félelmei a szakmai kompeteinciáit illetően, izgul az interjú miatt, szeretné ha még pontosabban lenne megfogalmazva a munkakör és a feladatok, és bizonytalan abban, hogy valójában mennyi a reális munkabér, amit kérhet. 


De van egy jó hírem! A STEMsisters-ben nem csak programozást tanulhatsz, és IT szakmákat ismerhetsz meg, hanem felkészítünk arra, hogy bátran és magabiztosan találd meg a számodra legjobb informatikai képzést az egyetemeken, valamint támogatunk téged egészen az első gyakornoki hely és junior pozíció megszerzéséig.



Hiszünk abban, hogy még több nőre van szüksége az IT világnak, mert együtt, változatos csapatokban tudunk egyre jobb megoldásokat készíteni a jelen kihívásaira.


Csatlakozz az ország legnagyobb fiatal nőknek szóló IT közösségéhez! Katt ide!


47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page